محمدباقر حکیم
حضور نیروهای آمریکایی در عراق به سال 2003 میلادی برمیگردد آن زمان که امریکا تصمیم گرفت حزب بعث را ساقط کند و به قدرت صدام در کشور عراق خاتمه دهد . آمریکاییها در بين سالهای 2001 تا 2003 ميلادی با معارضان خارجی و برخی گروههای داخلی قبل از ورود گفتوگو کردند و تصور میکردند بعد از ورود میتوانند راهبُرد خود را بهآسانی در عراق پیاده کنند اما خیلی زود گروههای مقاومت در بین مردم عراق تشکیل شد و در مقابل آمریکا اعلام جنگ کردند . آمریکاییها پس از خسارتها جانی و مالی در سال 2008 میلادی تصمیم گرفتند با امضاء توافقنامه امنیتی و استراتژی خروج خود را از عراق اعلام کنند . درنهایت در سال 2011 میلادی نیروهای نظامی آمریکا از عراق خارج شدند .
در سال 2014 میلادی و پس از ورود داعش نیروهای نظامی آمریکا با اسم و قالب دیگر به نام ائتلاف بینالملل بهمنظور جنگ با داعش وارد عراق شدند . آمریکا ادعا دارد که ورود آنها به عراق به درخواست نخستوزیر وقت عراق آقای حیدر العبادی صورت پذیرفته است و 5 هزار نیروی نظامی با این منظور وارد عراق شدند اين درحالی است كه گفته میشود حکومت عراق درخواست نیروی مستشاری و لجستیک داشته است نه تأسیس پایگاه و حضور نیروهای نظامی خارجی در عراق . پس از شهادت رهبران مقاومت پارلمان و مردم عراق خواستار خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق شدند اما این نیروها با تأسیس پایگاههای خود از سال 2014 میلادی در غرب ، مرکز و شمال عراق این اراده عراقیها را نادیده گرفتند و همچنان در این کشور حضور، عملیات و فعالیت امنیتی و نظامی خود را ادامه دادند .
پس از حوادث ماههای اخیر و بخصوص جنگ غزه گروههای مقاومت بهصورت مرتب روزانه پایگاههای آمریکایی در عراق را مورد هدف قرار میدهند پنتاگون اعلام کرد تعداد حملات ضد نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون به ۱۵۱ حمله رسیده است . اين حملات بين امريكا و گروههای مقاومت افزایش پیداکرده است بهطوریکه آمریکا یکی از فرماندهان عراقی بنام ابو تقوی را در بغداد مورد هدف قرار داد. در واکنش به این عملیات برای چندمین بار رهبران عراقی بهویژه محمد شیاع سودانی بهصورت واضح و شفاف خواستار پایان مأموریت ائتلاف بینالمللی در عراق شد .
باسم العوادی، سخنگوی دولت عراق در تاریخ 29 / 01 / 2024 میلادی خاطرنشان کرد پایان یافتن مأموریت نیروهای ائتلاف بینالمللی ضد داعش بهطور رسمی از زمان نخستین نشست کمیته عالی نظامی میان دولت عراق و نیروهای این ائتلاف تحت نظارت محمد شیاع السودانی، نخستوزیر این کشور آغازشده است و مأموریت ائتلاف مذکور در دوره دولت کنونی پایان خواهد یافت.
العوادی همچنین تصریح کرد از زمانی که دولتهای عراق از ژوئن ۲۰۱۴، به ائتلاف بینالمللی ضد داعش مجوز دادند، هیچکدام از دولتهای آتی در عراق حضور نیروهای رزمی در خاک این کشور را به رسمیت نشناختهاند و با سمت «مستشار» به نمایندگی از نیروهای ائتلاف بینالمللی با آنها تعامل داشتند.وی در ادامه افزود، بخشی از محقق شدن پایان مأموریت نیروهای ائتلاف، باقی نماندن هیچ نیرویی در خاک عراق و انتقال به مرحله جدیدی از همکاریهای نظامی و امنیتی است.
به نظر میرسد که آمریکاییها از سال 2014 میلادی با توجه به تأسیس پایگاههای خود در مرکز ، غرب و شمال عراق به دنبال حضور دائمی در عراق هستند. کارشناسان معتقدند که ممکن است آمریکاییها مأموریت ائتلاف بینالملل در عراق را پایان دهند اما براساس توافقنامه امنیتی، توافق جدیدی را با عراق امضاء میکنند و قالب حضور در این کشور را با قالبهای مختلفی مانند (مستشاری،اطلاعاتی، آموزشی، لجستیکی و….) قانونی میکنند. این در حالی است که بهصورت واقعی رهبران اهل سنت و کرد عراق موضعی در خصوص خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق نداشتهاند و اینچنین ارادهای از خود نشان ندادند .