عراق الگوی یک جنگ تمامعیار
سود هنگفت دلالان اسلحه در ازای جان بیگناهان
بنا بر گزارشی که وبسایت شفق نیوز منتشر کرده، مؤسسه اروپایی اوپن دموکراسی در مطلبی ضمن هشدار درباره فرهنگ جهانی ترویجدهنده مفهوم جنگ آورده که هدف دلالان اسلحه تحت عنوان به راه انداختن “جنگهای تمامعیار” به حوادثی مانند جنگ عراق انجامید و هرگاه تنشها افزایش یابد امکان شعلهور شدن یک درگیری نظامی جدید وجود دارد.
این مؤسسه در آغاز مطلب خود نوشت که رونق صنعت تسلیحات به معنای نیاز به جنگهای ترجیحاً بلندمدت و ورود به یک بنبست ویرانگر است.
جنگ و تولید اسلحه
اوپن دموکراسی تصریح کرده که کار اصلی دلالان اسلحه در جهان کسب درآمد برای سهامداران و درعینحال تضمین حقوق کافی و پاداش بیشتر برای مدیرعامل و اعضای ارشد هیئتمدیره شرکتهای اسلحهسازی است.
دلالان اسلحه معتقدند جنگ تمامعیار، جنگی است که به یک بنبست خشونتآمیز میرسد که تقاضای سیریناپذیری برای تسلیحات و جایگزینی تجهیزات نظامی قدیمی ایجاد میکند. این در حالی است که هر یک از طرفها همواره برای توسعه سلاحها و تاکتیکهای خود تلاش میکنند و بر اساس این مفهوم، “سود، مهمتر از زندگی است.”
بهترین سناریو برای دلالان اسلحه، فروش سلاح به کشور دیگری است که در یک جنگ بیپایان گرفتارشده، اما دلالان اسلحه ترجیح میدهند که بتوانند همزمان به هر دو طرف درگیری سلاح بفروشند.
سود و زیان
در گزارش اوپن دموکراسی آمده که جهان در حقیقت در آغاز قرن بیست و یکم به نتایج فوقالعاده و درعینحال وحشتناکی دست یافت. جنگ ناتو به رهبری ایالاتمتحده در افغانستان طولانی بود و قطعاً این 20 سال درگیری به تولیدکنندگان اسلحه در بسیاری از کشورها کمک کرد که به پول هنگفتی برسند. درست مانند جنگ کوتاهتری که برای مدت 8 سال در عراق به طول انجامید.
هیچکدام از این جنگها در داخل افغانستان و عراق مقبولیت نداشت و مورد استقبال قرار نگرفت و هر دو با کشته شدن صدها هزار نفر و نابودی دو کشور به یک پایان فاجعهبار ختم شدند، درحالیکه سود فراوانی برای سازندگان اسلحه به همراه داشتند.
عراق، نمونه بارز
اوپن دموکراسی برای روشن شدن این موضوع به جنگ عراق اشاره کرده است. این مؤسسه در گزارش خود ذکر کرد که این کشور به سمت یک جنگ پیچیدهتر حرکت کرد، زیرا داعش بهسرعت از هرجومرج ایجادشده توسط نیروهای ناتو، برای ابراز وجود استفاده کرد. اوپن دموکراسی تأکید میکند که جنگ هنوز به پایان نرسیده بنابراین سود حاصل از فروش سلاح همچنان به جیب دلالان اسلحه میرود.
این گزارش به نقل از وبسایت AirWars افزود که داعش در جریان حملات خود با استفاده از بیش از 100 هزار موشک و بمب هدایتشونده به حدود 30 هزار هدف شلیک کرد که در این حملات حداقل 60 هزار نفر از جمله تعدادی از اعضای گروههای مسلح وابسته به داعش نیز کشته شدند. هزاران تن از قربانیان داعش غیرنظامی و از ردههای سنی گوناگون بودند و این در حالی است که هیچیک از نظامیان غربی مگر در جریان تصادفات جادهای کشته نشد.
مناطق درگیری جدید
مؤسسه اروپایی در ادامه گزارش خود آورده که هماکنون درگیریهای زیادی در سراسر جهان بهویژه در مناطق اقیانوسهای هند و آرام وجود دارد که شرکتهای تسلیحاتی به امید کسب سود آن را زیر نظر دارند، جایی که فرصتهای جدید بسیاری برای بازاریابی تسلیحاتی وجود دارد. در این مناطق ما مانورهای چین در اطراف تایوان و افزایش فعالیتهای نظامی ایالاتمتحده را شاهد هستیم که افزایش فروش تسلیحات در سراسر جنوب شرقی آسیا را در پی داشته است. در این مناطق کشورهایی مانند مالزی، اندونزی و فیلیپین برای خرید تسلیحات بهویژه در راستای تقویت نیروی دریایی خود سرمایهگذاری هنگفتی میکنند.
استرالیا نیز مواضع نظامی خود را با ایالاتمتحده و انگلستان در برنامه Ocus همسو کرده تا به زیردریاییهای تهاجمی جدید با موتور هستهای دست یابد.
در کنار اینها هند و پاکستان سطح جدیدی از رقابت تسلیحاتی را نشان گرفتهاند، بهطوریکه هر یک روی نسل جدید موشکهای پدافند هوایی سرمایهگذاری کردهاند. پاکستان در تسلیحات جدید خود روی دستیابی به موشکهای اس 400 روسیه تمرکز کرده درحالیکه هند با چین مشکلاتی پیدا کرده اما به روابط اسلامآباد و پکن توجه ویژهای دارد.
بهعلاوه این گزارش جنگ روسیه و اوکراین را طولانی و ادامهدار توصیف کرد که فجایع و خسارتهای جانی بسیاری را بر جا گذاشته، اما بعید است که حملات متقابل اوکراین بتواند روسیه را به موافقت با شرایط توقف درگیریها مجبور کند.
نظامیان روسیهای نشان دادهاند که میتوانند مقادیر بسیاری سلاح اعم از موشک و مهمات تولید کنند و درعینحال فرماندهان روسیهای از برخی اشتباهات اولیه خود درس گرفتهاند. ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه نیز همچنان اوضاع را بهدقت زیر نظر دارد.
در پایان این گزارش آمده که اوکراین همچنان تسلیحات، مهمات و تجهیزات بسیاری از ناتو دریافت میکند و این نشان میدهد که ممکن است جنگ سالها ادامه داشته باشد. این امر شرایط ایده آلی را برای سودآوری شرکتهای اسلحهسازی به وجود میآورد.
با توجه به اینکه درگیری در اوکراین بهآرامی به سمت یک جنگ تمامعیار پیش میرود، میتوان گفت این بدان معنا است که افراد بیشتری جان خود را از دست خواهند داد و شهرها و روستاهای بیشتری ویران خواهد شد که با توجه به فرهنگ جهانی جنگ، همه اینها تنها بهعنوان آسیبهای جانبی تلقی میشود.
مترجم: هادی افرازنده
منبع: شفق نیوز
پیوند: