مؤسسه حقوق بشری هابیتات
با هجوم آمریکا به عراق در سال 2003، رژیم بعث بکلی از هم فروپاشید و کشور عراق به اشغال نیروهای ناتو در آمد؛ این رویداد، علیرغم تمام خسارتهای جانکاه و تاریخیاش، اثرات مطلوبی نیز داشت. از جمله رخدادهای پس از اشغال عراق، حضور فراوان مؤسسات حقوق بشری و وابسته به سازمانهای جهانی در این کشور بود. گذر زمان و رخدادهای تاریخی معیّن میکند که حضور این مؤسسات در عراق، سبب رونق این کشور گردیده و یا آن را با بحرانی عمیقتر روبهرو ساختهاست.
در نگاه بسیاری از تحلیلگران این مؤسسات در کنار آثار خوب عمرانی که داشتهاند، اثرات فرهنگی بسیار عمیق و خطرناکی را با خود آوردهاند. غرب زدگی بیش از اندازه، و آرمان نماییهای غربی، عرب ستیزی و اسلامستیزی، خودعقبماندهپنداری و رشد شدید اندیشههای آنارشیستی و جریان سازیهای سیاسی و حزب کاریهای فراوان و جاسوسی در قالب فعالیتهای ان جی او، همه و همه از آثار این دست از مؤسسات در عراق از نظر آنان بوده است.
اما آنچه همه بر آن اتفاقنظر دارند، این مؤسسات حقوق بشری تأثیرات گوناگونی از جهت آموزشی و بهداشتی و تربیتی و کار و مهارت و نیز معیشت داشتهاند.
مؤسسه هابیتات
هابیتات (زیستگاه)، نام برنامهای از سوی سازمان حقوق بشر میباشد که در باره ساکنان سرزمینهای مختلف و کیفیت سکونتگاههای بشری و توسعه پایدار شهری، ارائه میشود. این برنامه بهصورت سازمانی تحت مدیریت سازمان حقوق بشر است و از سال 1978 در قالب پروژه عملیاتی در کشورهای مختلف اجرا میگردد. مرکزِ مجموعه مؤسسات هابیتات (UN–HABITAT)، در نایروبی، پایتخت کشورِ کنیا است.
حیطه فعالیت
مؤسسات پیوسته هابیتات، تلاش دارد تا در صدد ترویج مدنیت گرایی و زیباسازی شهری و پاکسازی محیط زیست بشری و تعلیم آموزههای اجتماعی و مدیریت کنشهای مدنی در کشورهای مختلف برآمده با تقویتِ بنیانهای زیستی و شهری کشورها، سرپناه مناسب برای هر انسانی را در هر کشوری، فراهم آورد و به گفتهی خود: «هر کشوری را خانهی امنِ اهالی آن سرزمین» گرداند.
مجموعه شُعب هابیتات در بیش از هفتاد کشور جهان فعالیت دارد و پروتکلهای فعالیت این مؤسسات بدین قرار است:
قانونگذاری شهری، زمین و مالکیت بخشی به اراضی.
برنامه ریزی و طراحی شهری.
اقتصاد شهری.
خدمات اساسی و زیربنایی شهری.
ارتقا مسکن و و محوِ زاغهنشینی.
کاهش ریسک زندگی و توانبخشی.
انجامِ تحقیقات شهری و توسعه ظرفیت.
روز جهانی هابیتات
سازمان ملل متحد اولین دوشنبه اکتبر هر سال را بهعنوان روز جهانی هابیتات تعیین کرده است. سازمان ملل، این رویداد را فرصتی برای تأمل در وضعیت استانها و شهرهای محل زندگی مردم جهان دانسته و طی آن، داشتن سرپناه را حق اساسیِ هر انسانی بروی کره زمین قلمداد کرده است. همچنین هدف از این نامگزاری، یادآوری مسئولیت جمعیِ مردمِ جهان در مورد آینده زیستگاه انسان میباشد.
هابیتات در عراق
هابیتات در کشور عراق نیز فعالیت گستردهای دارد. مهمترین فعالیت این مؤسسه وابسته به سازمان ملل، ایجاد سرپناه و بهبود فضای شهری در کشور عراق میباشد.
پس از هجوم بی رحمانه داعش به شمال عراق و نابودی زیرساختها و خانههای استانهای شمالی بهویژه شهر موصل، مؤسسه هابیتات، جزو مجموعه سازمانهای مؤثر در ساخت و بهبودی نسبی خانمان شهر موصل بهشمار رفتهاست.
همچنین هابیتاتِ عراق در راستای بازسازی خانههای مردم کُرد ضربه دیده از داعش نیز فعالیتهایی انجام داده است.
نظارت بر کمپهای بی خانمانهای گریزان از دست داعش و نیز نظارت بر ساختِ مدارس و بیمارستانها و تلاش برای ایجاد سرپناه برای خانوادههای بی سرپرست از مله فعالیتهای هابیتاتِ عراق در دوران پس از داعش بهشمار میرود. این فعالیتها افزون بر بازسازی خانههای تخریب شده و تحویل به مالکان آن خانهها میباشد.
خانههای بازسازی شده و یا خیمههای ارائه شده به بیخانمانها توسط هابیتات، با پلاکهای آبی رنگ و با نشان سازمان ملل متحد، پلاک گزاری میشود.
فضای مجازی
هابیتات عراق در فضای مجازی بهخوبی فعالیت دارد. صفحه فیسبوکی هابیتات عراق (UN-Habitat Iraq) درصدد است تا مجموعه فعالیتها و دیدارها و پروژههای عمرانی و بهزیستی این نهاد حقوق بشری در کشور عراق را بازتاب دهد. این صفحه اینستاگرامی با دارا بودن نزدیک به 25 هزار فالوور، به زبانهای انگلیسی و عربی و کُردی، گزارشها و مستندات و تصاویری از فعالیتهای خود در عراق را انعکاس میدهد.