ارتش آمریکا در عراق، بین واقعیت و تصویر رسانهای!
به قلم: محمد حسن الساعدي
چندین گزارش نظامی اشاره دارد که واشنگتن نیروهای اضافی به عراق و سوریه ارسال کرده است. وزارت دفاع آمریکا تأیید کرده که حداقل ۱۱۰۰ سرباز افزون بر گذشته مستقر شدهاند، که این ارقام ممکن است با آنچه قبلاً اعلام شده متفاوت باشد. رابطه بین عراق و ایالات متحده زیر پردهای از سکوت و مخفیکاری قرار دارد. دو طرف در اوایل سال جاری به توافقنامه امنیتی دوجانبهای دست یافتهاند و از فاش کردن هرگونه اطلاعاتی در مورد این توافقنامه یا تعداد نیروهای آمریکایی که در منطقه، بهویژه عراق و سوریه مستقر خواهند بود، خودداری کردهاند. به همین دلیل، بیشتر گزارشها به این اشاره دارند که دیدگاه واشنگتن نسبت به عراق به دلیل دو عامل مهم تغییر خواهد کرد:
اول: وجود احساس اطمینان و انسجام در میان نیروهای سیاسی عراق و همچنین ماهیت جمعیت عراق. اطلاعات دریافتی از وزارت برنامهریزی پس از برگزاری سرشماری عمومی نشان میدهد که نسبت جمعیت شیعیان در عراق ۶۴.۶ درصد و تعداد کردها ۱۱.۸ درصد است، و باقیمانده شامل اهل سنت و ترکمنها و اقلیتهای دیگر است. به همین دلیل، جهان به واقعیت جدیدی نگاه میکند که باید به آن توجه کند و آن حکومت اکثریت است.
عامل دیگر: افزایش ثبات سیاسی در عراق و وجود احساس اعتماد بین شهروندان و دولتشان، بهویژه با دستاوردهای بارز دولت آقای السودانی که واضح و مشهود است و محبوبیت او را افزایش میدهد.
واشنگتن نیروی بیشتری در عراق و سوریه مستقر کرده است نسبت به آنچه اعلام کرده، در حالی که این اعتراف به دنبال بحران سوریه است که آن نیز تعداد نیروهای خود را در آن اعلام نکرده است. سخنگوی پنتاگون تأکید میکند که ایالات متحده آمریکا ۹۰۰ سرباز در سوریه دارد در حالی که تعداد واقعی ۲۰۰۰ سرباز آمریکایی است. همچنین، تعداد سربازان مستقر در عراق بیش از ۲۵۰۰ نفر است و دلیل این اعتراف به تعداد نیروها مربوط به ملاحظات سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک مرتبط با عملیاتهای نظامی است.
ایالات متحده در مقابل عراق به دلیل عدم اعلام تعداد این نیروها در وضعیت دشواری قرار دارد، به ویژه با مذاکرات نهایی که دولت عراق با واشنگتن در خصوص خروج این نیروها انجام داده است و روابط بین عراق و ائتلاف بینالمللی به روابط دوجانبه تبدیل شده است. نیاز به پایان دادن به این پرونده حساس که عراق منتظر اجرای آن به سرعت است، نیز وجود دارد.
آشفتگیها در سوریه سوالاتی را درباره آینده نیروهای آمریکایی در عراق ایجاد میکند، که به عنوان یک مرکز امنیتی و لجستیکی برای عملیاتهای تروریستی در هر دو کشور عمل میکند. وجود نیروهای آمریکایی موضوع حساسی برای رهبران عراق است، بنابراین دولت عراق جدی است که این پرونده را به طور کامل پایان دهد و وقت خود را به نحوه تعامل آینده بین دو طرف اختصاص دهد. علاوه بر این، ارسال پیامهای اطمینان و هشدار همزمان به طرف سوری در ضرورت حفاظت از مرزهای خود و جلوگیری از نقضهای امنیتی بین دو کشور، همچنین حفاظت از اماکن مقدس و جلوگیری از فرار زندانیان داعش از زندانهای سوریه و محافظت از اقلیتها، فرصتی مهم برای عراق را برای ایفا کردن نقش خود در حفظ امنیت منطقه و جلوگیری از سقوط به سمت هرج و مرج فراهم میکند.