اعتراضات اخیر ناصریه و ضرورت توجه به یک نکته
در روزهای گذشته و بهطور مشخص از حوالی 19 تا 21 اکتبر سال جاری استان ناصریه شاهد اعتراضاتی بود. نکته قابل توجه در این اعتراضات وجود تلفاتی از سوی معترضان و نیروهای امنیتی بود که باعث شد این تظاهرات برای مدت بیشتری ادامه یابد. در همین راستا در اعتراضات اخیر 19 نیروی پلیس و 3 افسر زخمی (منبع) و از طرفی دیگر هم 60 معترض دستگیر شدند (منبع).
این در حالی است که ناصریه در سال 2019 برای نمونه در یک روز 32 قربانی و 220 زخمی را طی اعتراضات اکتبر شاهد بوده است و به همین علت این استان از نظر سیاسی از وضعیت ویژهای برخوردار است (منبع) و در همین راستا برای نمونه احزاب کلاسیک توانایی فعالیت چشمگیر در این استان را بهدلیل تداوم حضور قوی معترضان ندارند (منبع). در این یادداشت نگاهی بهدلایل این اعتراضات خواهیم داشت و پس از آن به تحلیلی از وضعیت وقوع آن خواهیم پرداخت.
دلایل اعتراضات رخداده
علت این امر به صدور احکام بازداشت در حق برخی از معترضان اکتبر سال 2019 و در کنار آن صدور احکامی برای برخی دیگر از مجرمان باز میگردد. به گفته فرمانده جدید پلیس استان ذی قار نجاح العبادی تعداد 4314 حکم بازداشت اجرا نشده در این استان وجود داشته است (منبع) و به گفته سخنگوی وزارت کشور از این میان پلیس این استان 578 حکم را اجرا کرد که بیشتر آنها شامل تظاهرکنندگان نبوده بلکه شامل جرائم تروریستی، مواد مخدر، سرقت و… میشدهاست (منبع).
این در حالی است که تظاهرکنندگان روایتی متفاوت را دارند و عمده این دستگیریها را سیاسی دانسته و مدعی هستند 14 حکم دستگیری مرتبط به سال اعتراضات سال 2019 و در حق برخی از فعالان شاخص این استان صادر شدهاست و علت آن فرمانده پلیس جدید است که از استان نجف آمده است و وابسته به سازمان بدر است (منبع).
بررسی و تحلیل وضعیت اتفاقات رخداده
اهمیت اتفاقات رخداده در ناصریه از این جهت بوده است که متأسفانه با وجود تجربه دولت از سال 2019 تاکنون در خصوص تظاهراتهای سیاسی اما به نظر میرسد همچنان دولت و نیروهای امنیتی از تعامل بدون تلفات با این تظاهرات ناتوان هستند.
همچنین از نظر زمان بندی هم رخ دادن این تظاهرات قدری تأملبرانگیز است زیرا این تظاهرات هنگامی برگزار میشد که گروههای مسلح شیعی عراق تحت عنوان گروههای مقاومت در حال فعالیت چشمگیری از نظر منطقهای و در حمایت از غزه و لبنان و بر علیه منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی بودهاند. به باور ناظران چنین امری نظریه وجود نوعی تأثیر خارجی برای بر هم زدن وضعیت داخلی عراق و دولت مورد حمایت این گروهها را تقویت میکند. با این حال اشتباهات در تعامل نیروهای رسمی با چنین اتفاقاتی را هم نباید از یاد برد زیرا به نظر میرسد نیروهای دولتی و محلی بهجای تعامل با چنین مسائل سیاسی از طریق ایجاد راه حلهایی برای جذب برخی از فعالان اعتراضات و در کنار آن حل مشکلاتی مانند بیکاری در این استان (منبع) اقدام به دستگیریهایی میزنند که به باور برخی از کارشناسان بیشتر رنگ و بوی سیاسی و انتقام گیری دارد و به همین خاطر چنین اقداماتی بدون در نظر گرفتن جوانب سیاسی بلند مدت آن و خطرشان برای منافع ملی عراق، میتواند منجر به بر هم خوردن ثبات این کشور شود.
شهاب نورانی فر