آزادسازی عراق از ایران: فرصتی که آمریکا مهندسی میکند و خط ملی عراق از آن بهره میبرد!
غیث العبیدی، پژوهشگر و نویسنده
با تکیه بر طرح آزادسازی عراق از ایران، گروههای “خطوط ملی عراق” که خود را بخشی از بدنه اجتماعی و عمومی مردم میدانند و شامل عناصر سیاسی، دینی و اجتماعی گوناگونی هستند، با اجزایی که عقل غربی تولید و توصیف کرده (و نقطه شروع تغییر و تحول سیاسی و اجتماعی در عراق به شمار میروند) و در این اواخر با روابط جدلی خود با نظام سیاسی کنونی بسیار پیشرفت کردهاند، امیدوارند با تعهد کامل به پیروزی در این طرح، نظامی سیاسی جدید را بنیان نهند که از نظر مبانی، شکل و ترکیب از نظام سیاسی فعلی فراتر رود و به آنها اجازه دهد با محیط عربی و منطقهای سازگار شوند. آنها با آمریکا و همپیمانانش در خاورمیانه بسیار همکاری میکنند و به آنها اجازه میدهند فضائل نظامی، فواید سیاسی و طرحهای استراتژیک خود را در منطقه به اجرا درآورند و ارتباط مستقیم با مردم را برایشان آسان میسازند. این گروهها تا حد زیادی به دیدگاه جدید آمریکا نسبت به عراق وابسته هستند و مدعیاند قادرند نفوذ ایران و تأثیرات آن بر حشد الشعبی و گروههای مقاومت در کشور را پایان دهند.
گروههای ملی و پروژۀ مشترک
این گروهها نهادهای سیاسی، شخصیتهای اجتماعی، احزاب و تشکلهای تقریباً بستهای هستند که ورود افراد غیرخودی به میان آنها دشوار است، مگر اینکه از خودشان باشند و همان فعالیتهایی را انجام دهند که آنها انجام میدهند. این گروهها متأثر از مراجع سیاسی پیشین (احزاب و شخصیتها) و مراجع دینی کنونی خود هستند و یک پروژۀ سیاسی مشترک آنها را گرد هم آورده است. آنها همواره برای به کار انداختن نیروهای مخالف دولتهای عراق و بهرهبرداری از برخی شرایط اجتماعی و سیاسی، برای تحریک افکار عمومی و ایجاد بحرانها، به قدرتهای خارجی متوسل میشوند.
اهداف پروژۀ آزادسازی عراق از ایران
قانون این پروژه با ابتکار سناتور جمهوریخواه جو ویلسون و دموکرات جیمی پانه تا ارائه شده و هدف آن، تدوین یک طرح استراتژیک واحد و جامع برای مقابله با ایران در عراق، متناسب با تغییرات منطقهای است؛ با این استدلال که ایران، به طور مستقیم امنیت ملی آمریکا را تهدید میکند (طبق توصیفات آمریکایی). در گام جدید، این طرح به مرحلۀ تکمیل ماموریتهای نهایی یا یک گام قبل از آن رسیده است. با توجه به وضعیت سیاسی یک رئیسجمهور و تاجر مانند دونالد ترامپ، نیازها با درخواستهای نامشخص تعیین میشوند و ممکن است این پروژه با معاملات اقتصادی غیرقابل برگشت مرتبط شود.
پروژه و ترازوی چالشها: منازعه و غلبه
دولت عراق ممکن است روابط خود با ایران را به گونهای تنظیم کند که با فشار آمریکا متناسب باشد، اما این شامل حشد الشعبی و گروههای مقاومت نخواهد شد. گذشته از چالشهای خارجی که آنها در کل منطقه با آن روبرو هستند، به ویژه در بحرالاحمر، دریای عرب و تنگه هرمز، که نه پشتیبانی میشوند و نه پیروزی در آن تضمین شده است، عاقلانه نیست که جبهه جدیدی در عراق گشوده شود.
به طور کلی…
روابط عراق و ایران دارای ابعاد تاریخی عمیقی است و بر اساس منافع عقیدتی بنا شده است و به راحتی نمیتوان آن را متزلزل کرد. بنابراین، این پروژه همچنان یک برگ باجگیری آشکار و ابزار چانهزنی است که واشنگتن از طریق آن دولت عراق را تحت فشار قرار میدهد تا از یک سو خواستههای خود را برآورده کند و از سوی دیگر، انتخابهای آن را تضعیف کند.
به امید خدا
منبع: مرکز دراسات الشهيد الخامس