آشنایی با شاعران حسینی عراقی- بخش اول
جابر الکاظمی
جابر جلیل کرم البدری الکاظمی (۱۹۵۶ متولد در کاظمین) شاعر عراقی است که بیشتر اعضای خانواده او از جمله عبدالستار الکاظمی و عادل الکاظمی شعر میسرایند.
بیوگرافی
او در رشته ادبیات عرب تحصیل کرد، سپس در سال 1359 از عراق به سوریه مهاجرت کرد و سپس در سال 1361 از آنجا به ایران رفت و در آنجا ریاست «جامعه شاعران عامهپسند» را بر عهده گرفت و بهعنوان مجری برنامه «جامعه شاعران عامهپسند» در تهران فعالیت کرد. رادیو عربی تا سال 1988 به لندن مهاجرت کرد و اکنون در آنجا اقامت دارد.
مداحان اهلبیت، به اشعار جابر الکاظمی اهمیت زیادی قائلاند و اشعار او در میان آنها از آوازهی خوبی برخوردار است. نمود آثار او در عرصه تعزیه خوانی حسینی، کارهای مشترکی است که با مداح مشهور شیعه، به اسم کربلایی انجام داده و برنامههایی بهصورت دو نفره اجرا کردهاند.
آثار ادبی و آیینی
الکاظمی اشعارش را هم به عربی کلاسیک و نیز گویش محلی مینویسد. او مجموعههای منتشر شده زیادی دارد، از جمله:
الدموع الناطقه (اشکهای سخنور)؛ در 26 جلد کوچک.؛ الأغارید فی المدح والموالید (نغمههایی در مدح و میلادها) در دو جلد. ألف بیت فی تاریخ أهل البیت (هزار بیت در تاریخ اهلبیت)، کلیم الحسین (سخنگوی حسین) و آثار متعدد دیگر.
وی دارای یک صفحه اینستاگرامی با 181 هزار فالوور است. لینک صفحه اینستاگرام جابر الکاظمی:
https://www.instagram.com/j_kathemi/?hl=fa
سید سعید الصافی
سید سعید صافی، شاعر نامدار اهلبیت در عراق، فرزند سید کاظم الصافی و از سلاله امام کاظم و متولد رمیثه در تاریخ 1956 م است. وی در خانوادهای مذهبی رشد و نمو یافته و دارای چهار فرزند به اسامی عباس، حسین، مسلم و هانی است. وی از دهه هفتاد میلادی شعر سرایی و مدیحهنویسی کرده و تحصیلاتش را نیز در زمینه ادبی در دانشگاه ادامه داده است. وی افزون بر ساحت آیینی، در عرصه اجتماعی و مدنی و بهقول عربی: «الشعر الشعبی» نیز تبحر داشته و دارای آثار متعددی است.
آثار او نزد مداحان اهلبیت در کشورهای عربی بهویژه عراق، محبوبیت دارد و همواره با استقبال اهالی هنرهای آیینی روبروست. وی از شاعران عراقی اصیلی نظیر عریان سید خلف و شیخ عبد الحسین أبو شبع الهام پذیرفتهاست.
آثار آیینی و ادبی
او ده مجموعه دیوان شعری دارد. آثار آیینی او بهقرار زیر است:
دیوان الصافی – دموع الطفوف – دموع القوافی – الودیعة – صبر العقیلة – الکرم الهاشمی – الرایة الهاشمیة – دمع الومه
آثار ادبی اجتماعی او نیز بهقرار زیر است:
غِیرتنه – خیّال وکحیلة وشرف.
وی دارای یک صفحه فعال در اینستاگرام است و آدرس آن بهقرار زیر است:
https://www.instagram.com/said_alsafe/
ناظم الحاشی
بیوگرافی
ناظم الحاشی، یک شاعر و فعال رسانهای عراقی و دارای دیپلم داروسازی است. وی در صدها جشنواره ادبی و نمایش در کشورهای عربی و بین المللی شرکت کرده است او سپر خلاقیت (درع الإبداع) را از خانه فرهنگی عراق دریافت کرد. آثار او همواره با استقبال مداحان و فعالان آیینی در عراق روبروست. از جمله حاج به اسم الکربلایی، جلیل الکربلایی، و بسیاری از پیشگامان مدح عربی، علاقهمند به آثار او هستند. او عضو بسیاری از نهادها و انجمنهای ادبی و فرهنگی عراقی، عربی و بین المللی است. همچنین وی دبیر انجمن شاعران اهلبیت علیهم السلام در عراق و دبیر خانه شعر مردمی بغدادی بوده و عضو کنفرانس فرهنگی جوانان جهان – الجزایر نیز میباشد. وی بسیاری از برنامههای شعر پرمخاطب را در شبکههای ماهوارهای، تهیه و ارائه کرده است.
چندین شبکه ماهوارهای دارای تجربه همکاری با ناظم الحاشی در ساخت و پرداخت برنامههای ادبی و آیینی بودهاند. و از او آثار فراوانی در قالب ادبی و آیینی و اجتماعی بر جای مانده است که هم به زبان کلاسیک عربی و هم به گویش عراقی تحریر شدهاند. وی خود را مؤسس قصیده سرایی نوین در عرصه شعر آیینی حسینی میداند.
جنجال بر سر ایدئولوژی ناظم الحاشی
برخی از رسانهها، ناظم الحاشی را به علاقه فراوان به صدام حسین متهم نموده و او را قلباً بعثی میدانند. بلکه تکبیتی را نیز به او منتسب کردهاند که: بس امک شریفة الجابتک صدام (تنها مادر تو که تو را زاد، شریف است ای صدام!)؛ وی در مصاحبهی تلویزیونی رسماً این شعر را تکذیب نموده و انتسابش به خود را دروغ دانسته و گفت در تمامی خاندان وی، هیچ بعثی وجود ندارد و ما در دوران بعث به سبب برپایی تعزیت برای امام حسین در رنج و مشقت بودیم.
https://www.instagram.com/nadom_alhashi/?hl=fa