ماه نیسان و لیست 55 نفره
محمد فخري المولی
نيسان چهارمین ماه سال میلادی است، اما در عراق، این ماه تنها یک نام در فهرست ماههای سال میلادی نیست؛ زیرا خاطرات مهم و یادبودهایی را در خود جای داده که باید به دقت به آنها نگاه کنیم.
این پایان دورهای سه دههای از درگیریهای مستقیم و پیوسته است که با رنج مردم عادی همراه بود، زیرا آنها سوخت جنگها بودند. در این میان، فقر و نیاز در دوره دهه نود که تغییرات مهمی در ارزشها و عادات جامعه ایجاد کرد، تشدید شد و از نظر اجتماعی مهمترین و گستردهترین اثر را نسبت به تأثیر مهاجران عرب در دهه هشتاد داشت. زیرا فرهنگ مهاجران با توسعه این فرهنگها پس از تحریم اقتصادی درآمیخت تا فرد عادی به تاجر جنگی با قدرت بیگناهان تبدیل شود و به غولی تبدیل شود که طبقات جامعه را از سه طبقه (ثروتمند، متوسط، فقیر) به دو طبقه، فقیر مطلق و لایههای درهمشکسته تبدیل کرد.
گروه کوچکتری از سرمایههای مهم پس از ۲۰۰۳ شکل گرفت که فقط بهعنوان یادآوری، این گروه به مراحل جدیدی فراتر از هر نام و شمارهای تبدیل شد.
اما در این روایت از نيسان و یادبودهایش
مهمترین رویداد
زوال دیکتاتور و پیروان نظام قبلی بود
که منجر به تهیه فهرست ۵۵ نفره از افراد خطرناک و تحت تعقیب شد.
پس منزه است مبدل کننده حالها از حال به حال!
اما آیا چیزی آموخته شده و از درسها عبرت گرفته شده است؟
اینکه مردم منبع قدرت و حامیان واقعی نظامها هستند.
و اما شهروندی صالح، حلقه نجات و پایه واقعی حفظ دولتها و نظامها و حکومتهاست.
در پایان
در نيسان ۲۰۰۳ و با نزدیک شدن نیروهای آمریکایی به حومه بغداد، ایالات متحده آمریکا “فهرست ۵۵ نفره” از مسئولان نظام صدام حسین را به شکل کارتهای بازی اعلام کرد که هر کارت نماینده یکی از افراد تحت تعقیب در نظام قبلی بود. نیروهای آمریکایی این کارتها را بین سربازان ارتش آمریکا و شهروندان عراقی توزیع کردند تا درباره افراد تحت تعقیب گزارش دهند و هنگام دستگیری هر فرد، برخی از سربازان آمریکایی از او خواستند که بر روی کارتی که تصویرش روی آن بود امضا کند. در ایالات متحده آمریکا تعدادی از این کارتها که حاوی امضاهای صدام حسین هستند، برای علاقمندان به جمعآوری آثار حکّام کشورها ارزشهای زیادی دارند.