آینده داعش در عراق؛ آیا داعش واقعا از بین میرود؟
یکی از سؤالهای اصلی درباره امنیت و ثبات عراق این است که آیا خطر داعش از آینده این کشور به طور قطع رفع شده یا خیر؟ همه چیز حاکی از آن است که تا حد بسیاری میتوان به این سؤال پاسخ مثبت داد، به ویژه پس از خروج بخشی از نظامیان امریکایی از عراق که داعیه مبارزه با داعش را داشتند و نیز کاهش حملات این گروهک تروریستی در برهه زمانی اخیر در عراق و سوریه. با این حال نباید از جرقههای ظهور دوباره این پدیده شوم غافل شد.
کاهش 80 درصدی عملیاتهای داعش در یک سال گذشته
بنا بر گزارشهای منتشر شده در رسانهها و مطبوعات خارجی تعداد عملیاتهای گروهک تروریستی داعش به طور چشمگیری در عراق و سوریه کاهش یافته است.
متیو مک فارلین از فرماندهان امریکایی در گفتوگو با وبسایت دیوینس نیوز امریکا اظهار کرده است که ماه رمضان اخیر یکی از آرامترین ماهها در طول سالیان گذشته بود. وی تصریح کرده که در مقایسه با سال گذشته عملیاتهای داعش در عراق تا 80 درصد و در سوریه تا 37 درصد کاهش پیدا کرده است.
این فرمانده امریکایی افزوده که داعش صرفا از یک یا چند نفر برای انجام این عملیاتها استفاده کرده که این نشان میدهد این گروهک در سازماندهیها و هماهنگیهای خود در سال گذشته با شکست روبرو شده است.
مک فارلین ادامه داده که بیش از 1300 تن از اتباع خارجی عضو داعش از اردوگاه الهول به کشورهای خود بازگشتهاند و این نشان دهنده کاهش قدرت داعش در برهه زمانی اخیر است.
آیا داعش توانایی ظهور مجدد را دارد؟
دیوینس نیوز در گزارش خود آورد که یک افسر عراقی که نخواست نامش فاش شود در اظهاراتی اشاره کرده که گروهک تروریستی داعش همچنان چیزی حدود 500 عنصر تروریستی فعال را در عراق در اختیار دارد که در حال حاضر در بیابان دوردست و مخفیگاههای کوهستانی مستقر شدهاند.
در عین حال سازمان ملل نیز در گزارشی در ماه فوریه گذشته گفته بود که این گروهک تروریستی همچنان بین 5 تا 7 هزار عضو و حامی در سرتاسر عراق و اطراف سوریه دارد که نیمی از آنها توانایی جنگیدن دارند. علاوه بر این عناصر داعش در عراق در مناطق کوهستانی اطراف روستاها به فعالیت خود ادامه میدهد و از شکافهای امنیتی موجود در مرزهای عراق و سوریه بهره میبرند تا بتوانند برای مقابله با حملاتی که علیه آنها انجام میشود توانایی مانور داشته باشند. با این حال سازمان ملل تأکید کرده بود که داعش برای بازسازی و ترمیم شکافهای ناشی از شکست همچنان تلاش میکند.
آیا داعش واقعا از بین میرود؟
علیرغم اینکه چیزی حدود 4 سال از نابودی گروهک تروریستی داعش میگذرد و این گروهک دیگر به طور آشکارا بر روستاهای عراق و سوریه تسلط ندارد و با وجود اینکه موج تروریسم در اروپا و امریکا کاهش یافته و 3 تن از خلفای داعش از بین رفتهاند، با این حال نشانهها حاکی از آن است که این گروهک تروریستی نه تنها به حیات خود ادامه میدهد بلکه در حال رشد و تکثیر است.
طبق گزارشها پیش از یک سال داعش یکی از زندانهای اصلی در شمال شرق سوریه را تصرف کرد که خطرناکترین تروریستهای داعشی را در خود جای داده بود. بدین ترتیب صدها تن از آنان از زندان گریختند. در حال حاضر نیز داعش پایگاههایی در بیابانهای شرق سوریه، مناطق درگیر تنش تحت تسلط ترکیه در شمال سوریه و مناطق روستایی در مرکز و غرب عراق دارد. علاوه بر این در برهه زمانی اخیر تروریستهای داعش تحرکاتی نیز در شمال آفریقا از خود نشان دادهاند.
در کنار همه اینها باید گفت که روی کار آمدن طالبان در افغانستان از سال 2021 جان دیگری در رگهای هیولای داعش دمیده زیرا طالبان ثابت کرده که نمیتواند از افزایش قدرت داعش و انتشار آن در خارج از مرزهای افغانستان به سمت منطقه جنوب آسیا جلوگیری کند. با توجه به اینکه عناصر داعش مستقر در افغانستان سابقه مشارکت در اقدامات تروریستی در سطح بین المللی را دارند، باید گفت که این امر به مثابه یک مشکل خطرناک و جدی تلقی میشود.
درست است که بنا بر شواهد و گزارشها عراق از مرحله داعش عبور کرده و توانسته تا حد بسیاری از مرزها و خاک خود را در برابر عملیاتهای تروریستی محافظت کند، اما سادهاندیشی است اگر گمان کنیم که این گروهک تروریستی دیگر از بین رفته و یا حتی در مسیر نابودی قرار دارد. گزارشها نشان میدهد که داعش برای ظهور مجدد تلاش میکند و اگر چنین چیزی به وقوع بپیوندد نه تنها مرزهای عراق که مجددا همه جهان را تهدید میکند.
اقدامات داعش برای ظهور مجدد در سوریه تهدیدی برای مرزهای عراق
همانطور که به خاطر میآوریم عراق در دسامبر 2017 اعلام کرد که به طور کامل بر گروهک تروریستی داعش پیروز شده و تمامی سرزمینهای اشغالی از سال 2014 را پس گرفته است. به دنبال آن نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) نیز در مارس 2019 از شکست کامل عناصر داعش در خاک این کشور خبر دادند.
مؤسسه پژوهش و برنامهریزی البیان واقع در بغداد در مقالهای آورد: با وجود اینکه تمامی دولتهای عراق در سالهای اخیر تلاشهای بسیاری را برای جلوگیری از ظهور دوباره داعش به کار بستهاند اما دولت سوریه به دلیل بحرانهایی که با آن دست و پنجه نرم میکند، توانایی رویارویی همه جانبه با بقایای داعش را در مناطق بیابانی این کشور ندارد. به همین دلیل داعش توانسته از طریق برخی اقدامات ساختار خود را دوباره بازیابی کند. این گروهک تروریستی در سطح تاکتیکهای میدانی، نظامی و امنیتی و در سطح گفتمانهای رسانهای و سیاسی مجددا به تنظیم اولویتهای خود بر اساس مناطق اقدام کرده است.
این مؤسسه افزوده که داعش از روزهای پایانی سال 2022 و روزهای آغازین سال 2023 تلاشهای بسیاری کرده تا برای بار سوم در سوریه قد علم کند که این یک تهدید جدی و اساسی برای عراق به شمار میرود. زیرا داعش همواره نشان داده که از استراتژی بازوهای دوگانه بهره میبرد. بر اساس این نظریه تحرکات داعش باید در دو حوزه موازی تحت نظر قرار بگیرد زیرا هدف این گروهک از چنین اقداماتی جلوگیری از متمرکز شدن هرگونه تلاش نظامی روی یک جبهه است. بدین ترتیب هر جبهه به طور مستقل برای اعمال فشار به نفع جبهه دیگر فعالیت میکند.
علاوه بر این آمارها در 2 سال گذشته در عراق نشان میدهد که داعش توانایی کافی برای انجام عملیات تروریستی در این کشور را دارد. کمیسیون تحریم القاعده و داعش در شورای امنیت سازمان ملل متحد در گزارشی در فوریه 2021 گفته بود که در حال حاضر داعش حدود 10 هزار عنصر در سوریه و عراق دارد که بیشتر آنها در عراق مستقر هستند. این کمیسیون تصریح کرده بود که با توجه به بازداشتها و کشته شدن تعداد بسیاری از این نیروها میتوان گفت که این گروهک تروریستی 5 هزار جنگجو دارد و در کنار آن 5 هزار تن دیگر هم به عنوان هسته خاموش در راستای حمایت لوجستیک از این گروهک فعالیت میکنند.
بر اساس گزارشهای سازمان ملل در فوریه 2021 منابع مالی داعش چیزی بیش از 100 میلیون دلار است. به علاوه این گروهک درآمدهایی از تجارت مواد مخدر، ربایشها و اخاذی به دست میآورد که نمونههایی از قاچاق مواد مخدر در مناطق بیابانی استان الانبار به چشم خورده است. در واقع در مناطق مختلف فعالیت داعش، این گروهک برای خودکفایی در تأمین مالی به برقراری مجدد ارتباط با مردم و قبایل و همچنین ورود به فعالیتهای اقتصادی غیرقانونی با همکاری طرفهای دخیل در قاچاق کالا روی آورده است.
با توجه به همه آنچه که گفته شد، میتوان نتیجه گرفت که داعش علیرغم شکست میدانی، منابع مالی کافی برای ادامه دادن به فعالیتها و انجام اقدامات تروریستی را دارد، اما نمیتواند شهرها را اشغال کند. این گروهک پس از آنکه بین سالهای 2007 و 2009 به نابودی کامل نزدیک شد، توانست در مناطق بیابانی عراق مجددا توان خود را به دست بیاورد و به عبارتی دیگر این امکان وجود دارد که شر داعش را از سر شهرها و مردم بیگناه کم کرد اما عناصر آن با استفاده از تجربه القاعده در صحنه باقی میمانند. این گروهک مانند فردی است که به بیماری دچار میشود اما نمیمیرد. در واقع داعش شکست نخورده بلکه به خواب رفته است.